TIN TỨC

Cà phê Arabica có khối lượng giao dịch ở mức “khủng” hiếm thấy

– Giá cà phê trên sàn Ice US – New York tăng liên tiếp phiên thứ tư. Kỳ hạn giao ngay tháng 9 tăng thêm 2,70 cent, lên 186,55 cent/lb và kỳ hạn giao tháng 12 tăng thêm 2,60 cent, lên 189,60 cent/lb, các mức tăng đáng kể.

– Trong khi đó, kết thúc phiên giao dịch, giá cà phê trên sàn ICE Europe – London đảo chiều giảm. Kỳ hạn giao ngay tháng 9 giảm 10 USD, xuống 1.849 USD/tấn và kỳ hạn giao tháng 11 cũng giảm 10 USD, còn 1.854 USD/tấn, các mức giảm nhẹ. Khối lượng giao dịch dưới mức trung bình.

– Giá cà phê Robusta xuất khẩu loại 2, 5% đen vỡ, đứng ở mức giá 1.774 USD/tấn, FOB – HCM, với mức trừ lùi 70 – 80 USD/tấn theo giá kỳ hạn tháng 11 tại London. Giá cà phê nhân xô tại các tỉnh Tây nguyên giảm 100 – 200 đồng, xuống dao động trong khung 37.200 – 37.900 đồng/kg.

– Do cà phê Conilon Robusta đã được nông dân Brazil thu hoạch hoàn tất trước khi sương giá ập đến, nếu có thiệt hại cũng không đáng kể nên thị trường London đảo chiều giảm không ngoài dự đoán. Trong khi Việt Nam, quốc gia sản xuất Robusta hàng đầu báo cáo xuất khẩu cà phê tháng Bảy tăng 4,49% so với tháng trước và tăng 11,15% so với cùng kỳ năm trước mới là nguyên nhân làm giá cà phê Robusta chững lại, cho dù lũy kế xuất khẩu 7 tháng đầu năm 2021 đã giảm 8,06% so với cùng kỳ năm 2020.

– Sản lượng cà phê Brazil của vụ mùa năm 2022 tiếp tục thúc đẩy đầu cơ tại sàn New York tăng vị thế mua với khối lượng “khủng” cho thấy dấu hiệu đáng lo ngại. Ngoài ra còn có sự góp phần khi báo cáo Thị trường tháng Bảy của Tổ chức Cà phê Quốc tế (ICO) ước tính giảm lượng dư thừa toàn cầu trong niên vụ hiện tại 2020/2021 xuống ở mức 2,02 triệu bao so với ước tính trước đó là 2,26 triệu bao.

Báo cáo thị trường cà phê ngày 12 tháng 8 năm 2021

– Cơ quan Hải quan Việt Nam đã báo cáo rằng xuất khẩu cà phê của Việt Nam trong tháng 7 đã đăng ký thấp hơn 4,50% so với tháng trước, ở mức 2.038.217 bao. Con số này cao hơn một chút so với 1,83 triệu bao đã được dự báo ban đầu cho xuất khẩu cà phê của tháng. Điều này cho thấy kết quả xuất khẩu cộng dồn từ Việt Nam, nhà sản xuất cà phê robusta lớn nhất, thấp hơn 8,10% so với cùng kỳ năm ngoái với tổng cộng 16.098.050 bao trong 7 tháng đầu năm 2021. Báo cáo cũng chỉ ra rằng doanh thu xuất khẩu cà phê trong 7 tháng đầu năm 2021 dương lịch thấp hơn 0,10% so với cùng kỳ năm ngoái, đạt tổng cộng khoảng 1,78 tỷ đô la Mỹ.

– Một trong những nhà xuất khẩu cà phê nổi tiếng và có uy tín của Brazil, Comexim đã đưa ra báo cáo rằng khu vực Nam Minas trong vành đai cà phê Brazil đã mất khoảng 19% tiềm năng cây trồng cho vụ mùa tiếp theo từ tháng 7 năm 2022 đến tháng 6 năm 2023, do sương giá đã trải qua ở những khu vực này vào tháng Bảy năm nay. Có một sự thừa nhận rằng lần xuất hiện sương giá này đã có tác động tiêu cực đến năng suất tiềm năng cho vụ mùa năm 2022 tiếp theo này.

– Tổ chức Cà phê Quốc tế ICO đã báo cáo rằng xuất khẩu cà phê toàn cầu trong tháng 6 cao hơn 4,10% so với cùng tháng năm trước, đạt tổng cộng 11,20 triệu bao. Theo họ, điều này đã góp phần đưa xuất khẩu cà phê toàn cầu lũy kế trong 9 tháng đầu năm từ tháng 10 năm 2020 đến tháng 9 năm 2021 cao hơn 2,50% so với cùng kỳ năm trước, với tổng số 98,55 triệu bao. Sự gia tăng tích lũy về xuất khẩu trong giai đoạn chín tháng, được thúc đẩy bởi Brazil, đóng góp 34% tổng kim ngạch xuất khẩu sang các thị trường tiêu dùng.

– Theo báo cáo ICO bao gồm tổng xuất khẩu toàn cầu, số liệu xuất khẩu tích lũy, từ Mexico và khối Trung Mỹ arabica truyền thống; Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua và El Salvador, báo cáo rằng 9 tháng đầu năm cộng dồn cà phê giảm 1,30% xuống tổng cộng 12,80 triệu bao. Xuất khẩu từ Honduras, nhà sản xuất lớn nhất khu vực giảm 6,10%, trong khi xuất khẩu từ Nicaragua giảm 9,40%.

– Giao dịch chênh lệch hợp đồng từ tháng 9 đến tháng 9 giữa thị trường London và New York đã mở bị rộng ngày hôm qua để đăng ký điều này ở mức 99,53 usc / Lb. Điều này tương đương với mức chiết khấu 54..14% giá cho thị trường cà phê Robusta London. Sự chênh lệch giá này có thể sẽ được các nhà rang xay nhạy cảm với giá xem như một khoản chiết khấu thay thế hấp dẫn cho robusta so với cà phê arabica có giá trị tương đối cao hơn.

– Các kho dự trữ cà phê arabica đã được cấp chứng nhận được giữ trên sàn giao dịch New York đã giảm 2.400 bao vào ngày hôm qua ghi nhận những dự trữ này ở mức 2.158.987 bao, với 94,03% trong số những kho được chứng nhận này được giữ ở châu Âu với tổng số 2.030.002 bao và còn lại là 5,97 % được giữ ở Mỹ với tổng số 128,985 bao. Trong số này, có tổng cộng 1.145.541 bao, tương đương 53,06% số cà phê được đăng ký và lưu trữ trong các kho được chứng nhận của quốc gia tiêu dùng của sàn giao dịch, và hơn 39,23% số cà phê được chứng nhận này có xuất xứ từ Honduras.

GÓC NHÌN KỸ THUẬT

Cà phê Arabica

 • Vì xu hướng dài hạn của Arabica là tăng và lực mua tốt khiến giá không thể giảm về vùng hỗ trợ tiềm năng 160.70 – 166.70 bên dưới.
 • Link tham khảo bài phân tích trước: https://dautuhanghoa.vn/phan-tich-ca-phe-ngay-06-08-2021-gia-ca-phe-da-dieu-chinh-giam-nhu-du-doan/#ca-phe-arabica
 • Hiện tại thì giá Arabica đang tăng khá tốt và có xu hướng tăng lên đến vùng 195.50 – 202. Nhưng nhà đầu tư cũng nên lưu ý vùng 187.25 – 190 vì vùng này cũng có tồn tại lực bán ngắn hạn. Nếu vượt được vùng này thì xu hướng tăng vẫn được tiếp tục.
 • Nếu điều chỉnh giảm ở vùng giá hiện tại thì Arabica có thể quay trở lại vùng hỗ trợ ngắn hạn 171.50 – 177.50 => Đây là vùng tiềm năng cho vị thế mua của Arabica.
 • Ngoài ra, cũng không loại trừ khả năng là giá Arabica có thể phá thủng được vùng hỗ trợ ngắn hạn trên, và giảm về đến vùng hỗ trợ tiềm năng 160.70 – 166.70. Tuy nhiên, khả năng này khá là thấp. Cho nên nhà đầu tư hãy chờ tín hiệu tăng giá bằng các mô hình nến đảo chiều tại vùng hỗ trợ ngắn hạn đã đề cập ở trên để vị thế mua được an toàn hơn nếu Arabica có thể điều chỉnh về.

Cà phê Robusta

 • Sau khi phá vỡ được vùng kháng cự ngắn hạn 1790 – 1805 thì giá Robusta đã tăng khá mạnh và phần nào xác nhận cho xu hướng tăng đã quay trở lại.
 • Link tham khảo bài phân tích trước: https://dautuhanghoa.vn/phan-tich-ca-phe-ngay-06-08-2021-gia-ca-phe-da-dieu-chinh-giam-nhu-du-doan/#ca-phe-robusta
 • Hiện tại thì cà phê Robusta đang có xu hướng tăng đến vùng 1890 – 1940.
 • Tuy nhiên, giá Robusta hoàn toàn có thể điều chỉnh giảm về vùng hỗ trợ ngắn hạn 1725 – 1790 (đặc biệt lưu ý vùng 1725 – 1765), để lấy đà cho sóng tăng tiếp theo.
 • Khi giá Robusta quay trở về vùng hỗ trợ ngắn hạn đã đề cập ở trên thì nhà đầu tư nên chờ tín hiệu tăng giá để vào vị thế mua thì sẽ an toàn hơn. Vì nếu giá có thể quay trở về được vùng hỗ trợ này trong khoảng thời gian ngắn thì chứng tỏ cho áp lực bán trong ngắn hạn đang mạnh, điều này có thể khiến cho vùng hỗ trợ ngắn hạn trên vị phá thủng, về đến vùng hỗ trợ tiềm năng 1655 – 1700 bên dưới.

Lưu ý:

– Mọi thông tin trên chỉ mang tính chất tham khảo, Quý Nhà Đầu tư nên xem xét kỹ lưỡng để đưa ra quyết định đầu tư cho riêng mình.

– Luôn ưu tiên quản trị vốn để tối thiểu hóa rủi ro và từ đó có thể kiếm lợi nhuận một cách bền vững từ thị trường.

– Quý Nhà Đầu tư nên tìm kiếm một đội tư vấn, phân tích, chăm sóc khách hàng chuyên nghiệp để từ đó có thể kiếm được lợi nhuận từ thị trường. Đừng ngừng ngại liên hệ cho chúng tôi – Công ty Cổ phần Giao dịch Hàng hóa Gia Cát Lợi qua thông tin bên dưới.


CÔNG TY CỔ PHẦN GIAO DỊCH HÀNG HÓA GIA CÁT LỢI – Thành viên TOP đầu thuộc Sở Giao dịch Hàng hóa Việt Nam
Địa chỉ: 95 Nguyễn Công Trứ, P. Nguyễn Thái Bình, Quận 1, TP. Hồ Chí Minh
Hotline: 024 7109 9247

1.392 thoughts on “Phân Tích Thị Trường Cà Phê Ngày 13/08/2021: Liệu Các Nhà Đầu Cơ Có Ra Tay Đẩy Giá Cà Phê Trong Ngắn Hạn?

 1. Branden says:

  Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community
  in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 2. Deb says:

  I have been exploring for a little bit for any high
  quality articles or blog posts on this kind of house .

  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m glad to express that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered exactly
  what I needed. I most for sure will make sure to do not put out of
  your mind this site and provides it a glance on a
  relentless basis.

 3. Jeffery says:

  Thanks for another informative web site. Where else could I get
  that type of information written in such an ideal way?
  I’ve a undertaking that I’m just now running on, and I’ve
  been on the glance out for such information.

 4. Lindsay says:

  I am really enjoying the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A small number of my blog visitors have complained
  about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any solutions to help fix this problem?

 5. Abraham says:

  Hi there, I found your website via Google whilst looking for a related topic,
  your web site came up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply changed into alert to your weblog thru Google, and
  located that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels.
  I will appreciate in the event you continue this in future.

  Many other people will likely be benefited out of your writing.

  Cheers!

 6. Tressa says:

  Hi there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I’ll forward this information to him.
  Fairly certain he’s going to have a good read. I appreciate you for sharing!

 7. Markus says:

  I simply could not depart your website prior to suggesting that I really
  loved the standard info a person provide in your visitors?
  Is gonna be back continuously to investigate cross-check new posts

 8. Desiree says:

  I am really impressed with your writing skills as well
  as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to
  see a great blog like this one these days.

 9. Lucinda says:

  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright infringement? My website has a lot of completely
  unique content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a
  lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know
  any solutions to help reduce content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 10. Eulalia says:

  Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came
  to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Fantastic blog and excellent style and design.

 11. Chester says:

  hi!,I really like your writing very so much! proportion we communicate extra approximately your article
  on AOL? I require an expert on this area to unravel my
  problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to look you.

 12. Carmella says:

  I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up
  the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this
  one today.

 13. Rodolfo says:

  Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of
  spam feedback? If so how do you prevent it, any plugin or anything
  you can suggest? I get so much lately it’s driving me
  insane so any help is very much appreciated.

 14. Lupita says:

  I am extremely impressed together with your writing talents as well as with the layout in your
  weblog. Is that this a paid topic or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the excellent high quality writing, it’s rare to
  peer a nice blog like this one these days..

 15. Kassandra says:

  Hi there would you mind sharing which blog platform
  you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 16. Natisha says:

  I think this is among the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The
  site style is great, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 17. Valeria says:

  Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance
  my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 18. Ouida says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
  on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just
  posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 19. Lieselotte says:

  Hello there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of
  people will be benefited from your writing. Cheers!

 20. Louann says:

  I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me
  to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Superb work!

 21. Boyce says:

  Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your
  site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m shocked at how quick your blog
  loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just
  3G .. Anyways, good blog!

 22. Samual says:

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.

  I will certainly comeback.

 23. Chara says:

  I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Superb work!

 24. Tonia says:

  My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on various websites for about a year and am concerned about
  switching to another platform. I have heard great
  things about blogengine.net. Is there a way I can import all
  my wordpress posts into it? Any help would be really
  appreciated!

 25. Ariel says:

  Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know
  a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show
  the same results.

 26. Nydia says:

  Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such information much.
  I was seeking this certain information for a long time.

  Thank you and good luck.

 27. Norman says:

  Generally I don’t learn article on blogs, but I would like to
  say that this write-up very forced me to check out and do so!
  Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great article.

 28. Christoper says:

  Hello would you mind stating which blog platform you’re
  working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a
  hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems
  different then most blogs and I’m looking for something completely unique.

  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 29. Dorothea says:

  Hello, i think that i saw you visited my web site so i came
  to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of
  your ideas!!

 30. Howard says:

  Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your design. Thank you

 31. Jacki says:

  I think this is one of the most vital information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on some
  general things, The web site style is great, the articles is really excellent :
  D. Good job, cheers

 32. Lizette says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.

  Kudos

 33. Adriene says:

  you’re in reality a just right webmaster. The web site loading speed is amazing.
  It sort of feels that you are doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent job on this subject!

 34. Rose says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information specifically the last part :
  ) I care for such info much. I was looking for this certain info for a
  very long time. Thank you and good luck.

 35. Betsey says:

  I’m really enjoying the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?

  A number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any suggestions to help fix this problem?

 36. Nereida says:

  Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this piece
  of writing i thought i could also make comment due to this
  sensible piece of writing.

 37. Juan says:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.

  I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 38. Sylvia says:

  Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal
  but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any
  tips or suggestions? Thanks

 39. Tawnya says:

  Aw, this was an exceptionally good post. Taking the time and actual effort
  to generate a top notch article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t seem to get anything done.

 40. Jolie says:

  hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up something new from right here. I did however expertise several
  technical points using this site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but
  sluggish loading instances times will very frequently affect
  your placement in google and could damage your quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look
  out for a lot more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again very soon.

 41. Micheal says:

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other
  then that, wonderful blog!

 42. Arlen says:

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a
  number of websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into
  it? Any help would be greatly appreciated!

 43. Corrine says:

  Great beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog site? The account
  helped me a appropriate deal. I were a little bit familiar of
  this your broadcast offered vibrant clear idea

 44. Paul says:

  Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual
  effort to produce a really good article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage to get anything done.

 45. Shelli says:

  fantastic post, very informative. I wonder why the opposite experts of
  this sector don’t realize this. You should proceed your
  writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 46. Randi says:

  Everyone loves what you guys tend to be up too. This type of clever work and reporting!
  Keep up the fantastic works guys I’ve included you guys to my personal
  blogroll.

 47. Curtis says:

  Usually I do not learn article on blogs, but I wish to say that this
  write-up very forced me to check out and do it!
  Your writing taste has been surprised me.
  Thanks, quite great article.

 48. Lilly says:

  Hi, i believe that i saw you visited my web site thus i
  came to go back the choose?.I’m trying to to find issues to
  improve my site!I assume its ok to make use of some of your ideas!!

 49. Ilana says:

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually realize
  what you’re talking about! Bookmarked. Please additionally consult with my site =).

  We may have a link alternate agreement among us

 50. Linnea says:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and
  I am inspired! Very useful info specifically the last
  section 🙂 I maintain such info much. I used to be seeking this certain info for a long time.
  Thanks and good luck.

 51. Monique says:

  Just wish to say your article is as astounding.
  The clearness for your submit is simply spectacular and i can suppose you are a professional in this subject.
  Fine with your permission allow me to snatch your
  feed to stay up to date with approaching post. Thank you a
  million and please keep up the gratifying work.

 52. Lee says:

  Excellent site you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of online community where I can get comments from other experienced people that
  share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Cheers!

 53. Lashay says:

  Its like you read my mind! You appear to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something. I think that
  you can do with some pics to drive the message home
  a little bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  A great read. I’ll definitely be back.

 54. Marylin says:

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to
  get there! Cheers

 55. Joshua says:

  It’s really a great and useful piece of information. I’m glad that you shared
  this helpful info with us. Please stay us up to date like this.

  Thank you for sharing.

 56. Carrie says:

  It is in reality a great and useful piece of info.
  I’m satisfied that you just shared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 57. Winston says:

  A person essentially assist to make severely posts I’d state.
  That is the very first time I frequented your
  website page and up to now? I surprised with the research you made to make this
  particular put up incredible. Excellent job!

 58. Francine says:

  I’m not sure exactly why but this site is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 59. Louise says:

  It’s really a nice and useful piece of information. I am glad
  that you just shared this helpful info with us. Please
  stay us informed like this. Thanks for sharing.

 60. Beatrice says:

  Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to put this article
  together. I once again find myself spending way too much time
  both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 61. Felipa says:

  I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 62. Alda says:

  What’s up it’s me, I am also visiting this website on a regular basis,
  this web page is truly pleasant and the people are in fact sharing fastidious thoughts.

 63. Lucinda says:

  Hi would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
  Cheers, I appreciate it!

 64. Jacquie says:

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.

  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 65. Mia says:

  Hiya very nice site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..
  I will bookmark your web site and take the feeds also? I’m satisfied to seek out numerous helpful info right here within the put
  up, we want develop more techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 66. Hayley says:

  Thanks for every other informative web site. Where else
  could I get that type of information written in such a
  perfect manner? I have a challenge that I’m simply now operating on,
  and I’ve been at the look out for such info.

 67. Elyse says:

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.

  Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 68. Clarita says:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an impatience over
  that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more
  formerly again since exactly the same nearly very often inside case
  you shield this hike.

 69. Monte says:

  Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A design like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your theme.
  Thank you

 70. Josh says:

  Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot
  faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a
  reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 71. Berniece says:

  Hello! I’ve been following your weblog for some time now
  and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Houston Texas!

  Just wanted to tell you keep up the great job!

 72. Gino says:

  I’d like to thank you for the efforts you have put in penning
  this blog. I really hope to see the same high-grade content by you
  later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated
  me to get my own, personal website now 😉

 73. Michelle says:

  Hello! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 74. Eloy says:

  Wow, fantastic weblog format! How long have you ever been blogging for?

  you make blogging look easy. The total look of your website is
  magnificent, let alone the content material!

 75. Gabriel says:

  Good day! I could have sworn I’ve been to this website before
  but after browsing through some of the post
  I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely
  glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 76. Lanny says:

  I am not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding
  more. Thanks for fantastic information I was looking for
  this info for my mission.

 77. Palma says:

  Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from
  an established blog. Is it difficult to set up your
  own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 78. Lilla says:

  Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.

  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to
  say wonderful blog!

 79. Kristen says:

  It is truly a great and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for
  sharing.

 80. Gretta says:

  Excellent blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using?

  Can I get your affiliate link to your host? I wish my
  web site loaded up as quickly as yours lol

 81. Veola says:

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and
  tested to see if it can survive a 30 foot drop,
  just so she can be a youtube sensation. My apple
  ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off
  topic but I had to share it with someone!

 82. Meghan says:

  Hi! This is kind of off topic but I need some
  advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  With thanks

 83. Emmett says:

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get four e-mails with
  the same comment. Is there any way you can remove me from that
  service? Appreciate it!

 84. Rosalind says:

  I blog often and I really thank you for your information. This article has
  truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and
  keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed too.

 85. Micah says:

  I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether
  this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty.

  You’re wonderful! Thanks!

 86. Megan says:

  I got this web site from my buddy who told me about this
  web site and at the moment this time I am visiting this web
  page and reading very informative content at this time.

 87. Alphonso says:

  You really make it appear really easy with your presentation but I to
  find this matter to be really something that I believe
  I’d never understand. It seems too complicated and extremely wide for me.
  I’m looking ahead in your next post, I’ll try to get the cling of it!

 88. Mickey says:

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get three e-mails with the same comment.

  Is there any way you can remove me from that service? Bless you!

 89. Bart says:

  I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Great work!

 90. Ernestina says:

  Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you
  can advise? I get so much lately it’s driving me
  mad so any assistance is very much appreciated.

 91. Rodger says:

  I just like the helpful info you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and test once more here regularly.
  I am fairly certain I’ll learn lots of new stuff proper here!
  Best of luck for the following!

 92. Theron says:

  Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very helpful information particularly the last part 🙂 I
  care for such information much. I was seeking this particular info for a
  long time. Thank you and best of luck.

 93. Mandy says:

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone
  to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.

  cheers

 94. Jett says:

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful.

  I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.
  I cant wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.

 95. Brittny says:

  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of.

  I say to you, I certainly get annoyed while people consider
  worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 96. Roxanna says:

  Terrific article! That is the type of information that should be shared around
  the web. Shame on the search engines for no
  longer positioning this publish upper! Come on over and
  consult with my website . Thank you =)

 97. Minnie says:

  My spouse and I absolutely love your blog and find almost
  all of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content to suit your
  needs? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on many of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome site!

 98. Zelma says:

  Hi there, I discovered your blog by means of Google
  at the same time as looking for a similar matter, your web site got here up, it seems good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply become aware of your weblog through Google,
  and found that it is really informative. I’m going to
  be careful for brussels. I will be grateful for those who proceed this in future.
  Lots of folks can be benefited from your writing.
  Cheers!

 99. Stanley says:

  Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled
  me to check out and do so! Your writing style has been amazed me.
  Thanks, quite nice post.

 100. Sunny says:

  Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 101. Lyle says:

  I do not even understand how I ended up here, however I believed this submit was good.
  I do not know who you are however definitely you are going to a well-known blogger in the event you are not already.
  Cheers!

 102. Tammy says:

  Usually I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so!
  Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice article.

 103. Darren says:

  Hello, i believe that i saw you visited my website so i came to go back the
  desire?.I am trying to find issues to improve my website!I guess its
  adequate to make use of a few of your ideas!!

 104. Cora says:

  Nice post. I was checking continuously this blog
  and I am impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such
  information a lot. I was looking for this
  particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 105. Brigida says:

  Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you
  happen to be a great author. I will make certain to bookmark your blog and definitely
  will come back later in life. I want to encourage
  you to continue your great writing, have a nice
  holiday weekend!

 106. Elwood says:

  I am really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A few of my blog audience have complained about my blog not working
  correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any tips to help fix this problem?

 107. Tara says:

  Spot on with this write-up, I honestly believe that this amazing site needs far more attention.
  I’ll probably be returning to see more, thanks for the information!

 108. Shellie says:

  Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?

  If so how do you reduce it, any plugin or anything you
  can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 109. Anke says:

  Magnificent website. Plenty of helpful information here.
  I’m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thanks in your effort!

 110. keluaran hk hari ini says:

  Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems
  different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 111. Annis says:

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am
  experiencing problems with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it.

  Is there anybody getting similar RSS problems?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 112. Yetta says:

  Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so
  I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m
  book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog
  and fantastic design and style.

 113. live result hk says:

  Greate post. Keep writing such kind of info on your site.
  Im really impressed by it.
  Hi there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to
  my friends. I am confident they’ll be benefited from
  this web site.

 114. Jaqueline says:

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get
  there! Thanks

 115. Terry says:

  Magnificent items from you, man. I have take into
  account your stuff prior to and you are simply extremely excellent.
  I actually like what you’ve got here, certainly like what
  you’re saying and the best way by which you assert it.

  You’re making it enjoyable and you still take care
  of to keep it sensible. I cant wait to learn much more
  from you. This is actually a tremendous web site.

 116. Trisha says:

  After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve four emails with the same
  comment. Is there a way you can remove me from that service?
  Cheers!

 117. Janeen says:

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive
  job and our entire community will be thankful to you.

 118. Susanna says:

  you’re in reality a just right webmaster. The web site loading velocity is incredible.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed
  a magnificent task in this subject!

 119. Eli says:

  Hey there! I’ve been following your blog for a long time now
  and finally got the courage to go ahead and give
  you a shout out from New Caney Texas! Just wanted to say keep up the excellent work!

 120. Arlen says:

  I am not sure where you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more
  or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for
  my mission.

 121. Gudrun says:

  Woah! I’m really loving the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that
  “perfect balance” between usability and visual appearance.
  I must say that you’ve done a fantastic job
  with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Safari.

  Superb Blog!

 122. live result hk says:

  Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide
  credit and sources back to your site? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from some of
  the information you provide here. Please let me know if
  this alright with you. Appreciate it!

 123. Roberto says:

  Aw, this was a very nice post. Spending some time and actual effort to make a superb article… but what can I
  say… I hesitate a whole lot and don’t seem to get nearly anything done.

 124. data hk says:

  you are actually a just right webmaster. The site loading pace is
  amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Also,
  The contents are masterwork. you have performed a
  magnificent job in this subject!

 125. Sienna says:

  Wonderful items from you, man. I have consider your
  stuff prior to and you’re simply too fantastic. I actually like what you’ve received right here, certainly like what you are
  saying and the way by which you assert it.
  You make it entertaining and you continue to take care of to keep it smart.
  I can not wait to read far more from you. That is really a wonderful website.

 126. Ernie says:

  I’m not sure where you’re getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 127. result hk 6d says:

  Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it
  over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Outstanding blog and outstanding design.

 128. Jackie says:

  I just like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and test once more here
  regularly. I am moderately certain I will be informed plenty of new stuff proper right
  here! Good luck for the next!

 129. Eric says:

  We’re a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your web site offered us with useful information to work on. You’ve performed
  an impressive job and our entire community might be grateful to you.

 130. Brook says:

  Hello there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My site looks weird when viewing from my iphone4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.

  If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

 131. Eliza says:

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running
  off the screen in Chrome. I’m not sure if this
  is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 132. Candra says:

  Hey There. I found your blog using msn. This
  is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to
  read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 133. Erin says:

  Hi! This is my first visit to your blog!

  We are a team of volunteers and starting a new project in a community
  in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 134. Harrison says:

  My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I should check things out.
  I like what I see so i am just following you.
  Look forward to finding out about your web page
  again.

 135. Bryan says:

  Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

 136. Eloise says:

  Thanks for finally talking about > Phân Tích Thị Trường
  Cà Phê Ngày 13/08/2021: Liệu Các Nhà Đầu Cơ Có
  Ra Tay Đẩy Giá Cà Phê Trong Ngắn Hạn? | Hàng hóa phái sinh
  < Loved it!

 137. Ella says:

  I was more than happy to find this web site.

  I want to to thank you for your time for this fantastic
  read!! I definitely really liked every little bit of it and
  I have you book-marked to look at new things on your
  blog.

 138. Venus says:

  I have been exploring for a little for any high quality articles or blog
  posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site.
  Reading this info So i am happy to express that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I found
  out just what I needed. I so much certainly will make certain to
  don?t put out of your mind this website and provides it
  a look regularly.

 139. Tyrell says:

  Does your website have a contact page? I’m having a tough
  time locating it but, I’d like to shoot you an email.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 140. Juan says:

  Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 141. Maryellen says:

  hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right
  here. I did however expertise several technical points using
  this site, since I experienced to reload the website a
  lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that
  I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high
  quality score if advertising and marketing with Adwords.

  Well I’m adding this RSS to my email and can look out for
  much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again very soon.

 142. Micheal says:

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker
  who was conducting a little research on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to talk about this matter here on your website.

 143. Stephan says:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward
  for your next post, I will try to get the hang of
  it!

 144. keluaran hk hari ini says:

  I seriously love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you build this amazing site yourself? Please reply back
  as I’m attempting to create my own website and would love to find out where you got
  this from or just what the theme is called. Thank you!

 145. Silas says:

  Good day very nice blog!! Man .. Excellent .. Superb ..
  I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally? I am glad to search out so many helpful information right here in the submit, we
  want develop extra strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 146. Darrell says:

  I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow
  for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still
  exists.

 147. Shawn says:

  That is very interesting, You are an overly skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look ahead to in search of more of your excellent post.

  Also, I’ve shared your website in my social networks

 148. Candy says:

  Right here is the perfect webpage for anybody who would like to understand this topic.
  You understand so much its almost hard to argue with you (not
  that I really would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject that’s been written about for ages.
  Great stuff, just great!

 149. Ellis says:

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am having issues with your
  RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it.
  Is there anybody else having the same RSS issues?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 150. Val says:

  Heya i am for the first time here. I found this board and I to find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you aided me.

 151. Bridgett says:

  With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism
  or copyright infringement? My blog has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any ways to help reduce content from being ripped off?
  I’d truly appreciate it.

 152. Cleveland says:

  hello!,I like your writing so so much! proportion we communicate more approximately your article on AOL?
  I need a specialist on this house to solve my problem. May
  be that is you! Taking a look forward to look you.

 153. Vance says:

  I am not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking
  for this info for my mission.

 154. Etsuko says:

  Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person’s blog link on your page at appropriate
  place and other person will also do same in support of you.

 155. result hk 6d says:

  Appreciating the persistence you put into your blog and
  detailed information you present. It’s nice to come across a blog
  every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 156. hk hari ini keluar says:

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is valuable and all. However
  think about if you added some great images or video clips to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but
  with pics and videos, this blog could definitely be one of the most beneficial in its niche.

  Excellent blog!

 157. Jamila says:

  Please let me know if you’re looking for a author for your blog.

  You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content
  for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Kudos!

 158. Bernadine says:

  I do believe all the concepts you have presented to your post.
  They’re really convincing and will certainly work.
  Still, the posts are too brief for beginners. May just you please lengthen them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

 159. Rochel Knodel says:

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . Don?t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 160. daftar sabung ayam online says:

  I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do
  you ever run into any web browser compatibility problems?

  A small number of my blog audience have complained about my website not operating
  correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any recommendations to help fix this issue?

 161. agen sabung ayam online says:

  Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will
  be benefited from your writing. Cheers!

 162. madu sumbawa says:

  First off I want to say awesome blog! I had a quick question that I’d like to
  ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and
  clear your head before writing. I’ve had trouble clearing my mind in getting my ideas out there.
  I do enjoy writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?

  Cheers!

 163. madusamawa says:

  I’m not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 164. [https://madusamawa.com madu samawa says:

  Hi! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask.

  Does operating a well-established blog such as yours require a large amount
  of work? I’m completely new to running a blog but I do write in my diary everyday.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and views online.
  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for
  brand new aspiring blog owners. Thankyou!

 165. madusamawa.com says:

  First of all I would like to say awesome blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.

  I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.

  I have had a tough time clearing my thoughts in getting
  my thoughts out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes are generally lost just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or tips? Many thanks!

 166. madu sumbawa says:

  Hello! I just wanted to ask if you ever
  have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
  losing many months of hard work due to no back up. Do you have any
  solutions to prevent hackers?

 167. prediksi hk dijamin tembus says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some
  experience with something like this. Please let me know if you run into
  anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 168. prediksi hk dijamin tembus says:

  Hi there! This blog post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I’ll send this
  article to him. Pretty sure he’s going to have a great read.
  I appreciate you for sharing!

 169. https://taruhansabungayam.biz says:

  This design is wicked! You definitely know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.

  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 170. https://erekerek.blog says:

  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell
  and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and
  it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know
  this is entirely off topic but I had to tell someone!

 171. anoboy says:

  I don’t even know the way I ended up right here, but I thought this post was once good.
  I do not recognise who you are but certainly
  you are going to a famous blogger in the event you aren’t already.
  Cheers!

 172. madusamawa.com says:

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem
  to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post
  to let you know. The layout look great though!
  Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 173. situs judi slot online terpercaya says:

  An outstanding share! I’ve just forwarded this onto
  a coworker who was doing a little homework on this.
  And he actually ordered me breakfast simply because I
  discovered it for him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss
  this subject here on your site.

 174. situs slot online indonesia says:

  Hey outstanding blog! Does running a blog similar to this require a massive amount work?
  I have absolutely no understanding of programming but I
  was hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any suggestions or tips for new blog owners please
  share. I understand this is off topic nevertheless I just wanted to ask.

  Appreciate it!

 175. live result hk says:

  Hi there, I believe your website could possibly be having
  browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it has some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, fantastic blog!

 176. judi slot uang asli says:

  Please let me know if you’re looking for a author for
  your site. You have some really good posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off,
  I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested. Thank you!

 177. madu sumbawa says:

  I was recommended this website via my cousin. I’m not certain whether
  this submit is written by means of him as no
  one else understand such designated approximately my difficulty.
  You are amazing! Thank you!

 178. Judi Sabung Ayam Online says:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since
  exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 179. keluaran hk hari ini says:

  Hi this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding
  skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 180. result hk 6d says:

  Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was
  curious about your situation; many of us have developed
  some nice procedures and we are looking to exchange solutions with other folks, why not shoot
  me an e-mail if interested.

 181. bocoran hk 4d pasti tembus says:

  My programmer is trying to convince me to move
  to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  Movable-type on numerous websites for about a year
  and am concerned about switching to another platform.

  I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 182. prediksi 4d hari ini hk says:

  After checking out a handful of the articles on your web site, I truly appreciate your way of blogging.
  I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my web site too
  and let me know what you think.

 183. situs judi slot online says:

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Cheers!

 184. madu samawa says:

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you are just too great. I really like what you’ve acquired
  here, really like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to
  keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This
  is really a terrific site.

 185. 카지노사이트 says:

  Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely
  overwhelmed .. Any ideas? Thanks a lot!카지노사이트

 186. tinyurl.com says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.