Phân Tích Đậu Tương, Khô Đậu Tương Và Dầu Đậu Tương Ngày 31/05/2021: Hiệu Ứng “Sell In May” Liệu Đã Kết Thúc?

TIN TỨC

Khô đậu diễn biến trái chiều

– Giá đậu tương giảm 0.42% về mức 1530.50 cent/giạ. Sau phiên tăng điểm trong ngày thứ Năm, giá đậu tương đã quay đầu giảm nhẹ do áp lực từ lực bán chốt lời kết hợp với đà giảm mạnh của giá dầu đậu tương. Thêm vào đó, việc BAGE tăng dự báo sản lượng đậu tương niên vụ 2020/21 thêm 500,000 tấn trong báo cáo mới nhất do năng suất cao hơn dự kiến cũng đã góp phần lý giải cho đà giảm của giá đậu tương.

– Giá dầu đậu tương giảm mạnh 1.53%, về mức 65.79 cent/pound trong khi giá khô đậu tương tăng 1.33% lên 395.5 USD/tấn Mỹ. Bất chấp đà tăng của giá dầu cọ, dầu đậu tương giảm điểm do tâm lý chốt lời của nhà đầu tư trước kỳ nghỉ cuối tuần. Đà giảm mạnh của giá dầu đậu tương lại trở thành yếu tố giúp khô đậu tương tiếp nối đà tăng trong phiên hôm qua.

Xuất khẩu đậu tương tháng 5 của Brazil tiếp tục vượt mức năm 2020, gây áp lực lên sản lượng xuất khẩu của Mỹ

– Các nguồn tin cho S&P Global Platts nói với S&P Global Platts ngày 25/5, xuất khẩu đậu tương của Brazil tiếp tục vượt sản lượng của năm ngoái trong ba tuần đầu của tháng 5 do lượng xuất khẩu trung bình hàng ngày cao hơn, có khả năng gây áp lực lên sản lượng xuất khẩu đậu tương của Mỹ.

– Brazil đã xuất khẩu 12,6 triệu tấn đậu tương trong ba tuần đầu tháng 5, so với 12,24 triệu tấn trong cùng kỳ tháng 5 năm 2020, theo báo cáo của bộ ngoại thương công bố ngày 24 tháng 5. Các lô hàng đậu tương hàng ngày đạt trung bình 0,84 triệu tấn, tăng từ 0,7 cùng kỳ năm ngoái triệu tấn, báo cáo cho biết.

– Theo các nhà phân tích thị trường, lô hàng đậu tương tháng 5 của Brazil dự kiến ​​sẽ vượt 16 triệu tấn, tăng 2 triệu tấn so với cùng kỳ năm ngoái. Nguồn cung đậu tương toàn cầu dự kiến ​​sẽ tăng mạnh sau khi xuất khẩu của Brazil tăng đột biến kể từ tháng 4, điều này có khả năng gây áp lực lên giá đậu tương kỳ hạn của Mỹ trong những tuần tới.

– Các nhà phân tích cho biết, gần 80% các chuyến hàng đậu tương của Brazil được chuyển đến Trung Quốc trong tháng 4. Điều này hoàn toàn trái ngược với quý đầu tiên của năm 2021, khi lượng hàng Brazil xuất sang Trung Quốc rất nhỏ. Brazil thường cung cấp hơn 80% các lô hàng đậu tương của mình cho Trung Quốc trong khoảng thời gian từ tháng 2 đến tháng 7, nhưng do sự chậm trễ trong thu hoạch ở Brazil và hoạt động nghiền ép ở Trung Quốc bị đình trệ trong Q1 làm xuất khẩu trên tuyến đường này thấp hơn bình thường.

– Các nhà phân tích cho biết, giá đậu tương cao và lợi nhuận biên thấp đã buộc nhiều nhà máy nghiền tại Trung Quốc hoạt động dưới công suất kể từ tháng Giêng. Tuy nhiên, Trung Quốc dự kiến ​​sẽ tăng cường thu mua đậu tương từ Brazil, nước đang bán đậu của họ rẻ hơn 30 cent/giạ so với đậu xuất xứ Mỹ. Các nguồn tin thị trường cho biết, cho đến tháng 8, Brazil có thể sẽ xuất khẩu khối lượng đậu nành kỷ lục để bù đắp cho những cơ hội đã mất trong Q1. Nhu cầu đậu tương nội địa ở Brazil đã tăng kể từ năm 2020. Do đó, nhập khẩu hạt có dầu của nước này cũng tăng vọt và có khả năng nhập khẩu hơn 90.000 tấn đậu vào tháng Năm.

– Theo dữ liệu ngoại thương, Brazil đã nhập khẩu 69.000 tấn đậu trong 3 tuần của tháng 5, so với 43.000 tấn trong 4 tuần của tháng 5 năm ngoái. Theo ước tính từ các nguồn thị trường, Brazil dự kiến ​​sẽ sản xuất kỷ lục 135 triệu tấn đậu tương trong niên vụ 2020-21 (tháng 2 đến tháng 1) và xuất khẩu với khối lượng cao nhất mọi thời đại là 85 triệu tấn.

Sự không chắc chắn về xuất khẩu của Argentina có thể đưa 8% diện tích ngô sang đậu tương

– Bất ổn chính trị và các vấn đề về hậu cần và thuế nhập khẩu ở Argentina đang khiến cho nông dân gặp rắc rối khi họ phải đối mặt với giai đoạn ra quyết định quan trọng xung quanh việc trồng trọt. Việc này có thể khiến ngô – phần lớn được trồng cho xuất khẩu – bị thay thế bởi đậu tương, mặt hàng có xu hướng nhu cầu bị chi phối bởi các nhà máy ép địa phương. Một nguồn tin thương mại ước tính rằng việc chuyển đổi có thể lên tới 500,000 ha ngô, 8% diện tích hiện tại, được chuyển đổ để trồng đậu tương .

– Biện pháp can thiệp mới nhất do chính phủ Argentina áp đặt, cụ thể là lệnh cấm xuất khẩu thịt bò trong 30 ngày để kiểm soát lạm phát trong nước, đã gây ra lo ngại về việc chính phủ sẽ làm gì tiếp theo và liệu nó có động đến các sản phẩm khác, chẳng hạn như ngũ cốc hay không. “Những người trong ngành đang rất lo lắng về những gì đang xảy ra và những gì chính phủ có thể làm tiếp theo,” một nhà môi giới ngũ cốc Argentina nói với Agricensus.

– Có một rủi ro là nếu chính phủ áp dụng các biện pháp can thiệp sâu hơn vào ngũ cốc, một số nông dân có thể chuyển sang trồng đậu tương để thay thế, vì nông dân coi đây là ‘nơi trú ẩn an toàn’. Nếu nông dân chuyển đổi, phần lớn đất đai được chuyển đổi sẽ đến từ các khu vực ngoại vi, nơi năng suất ngô không cao như ở các vùng trồng trọt chính của Argentina. Nông dân sẽ đưa ra quyết định trồng từ nay cho đến tháng 8, cho vụ mùa dự kiến được trồng vào mùa xuân ở Nam bán cầu.

– Mối quan tâm chính của Argentina vẫn là những lo ngại về lạm phát trong nước, với thịt bò là một phần của chế độ ăn uống hàng ngày đã chứng kiến giá tăng cao hơn trong những tuần gần đây. Một nguồn tin thương mại thứ hai cho biết: “Vấn đề lạm phát lương thực đang đè nặng ở đây cũng như trên toàn thế giới. Chính phủ tuyên bố rằng nếu chúng tôi ngắt kết nối thị trường nội địa với thị trường xuất khẩu, lạm phát sẽ không còn là vấn đề nữa”, mặc dù giá thịt bò đã tăng 17% kể từ khi lệnh cấm được đưa ra.

– Căng thẳng hiện nay trong lĩnh vực xuất khẩu gia súc đã làm dấy lên lo ngại rằng chính phủ sẽ can thiệp gián tiếp vào lĩnh vực ngũ cốc bằng cách làm gián đoạn việc đăng ký xuất khẩu, tương tự như năm 2006, khi lệnh cấm xuất khẩu thịt bò được áp dụng và kéo dài trong 10 năm.

– “Các nhà sản xuất nông nghiệp đang lo lắng điều tồi tệ hơn [về thuế xuất khẩu]… và quyết định trồng loại cây nào tiếp theo đang được thực hiện rất thận trọng,” nhà môi giới ngũ cốc nói. Ngô và lúa mì có mức thuế xuất khẩu hiện tại ở mức 12%, trong khi thuế xuất khẩu đậu tương ở mức 33%.

– Nguồn thứ nhất cho biết: “Thuế xuất khẩu ngũ cốc có thể dễ dàng tăng lên nếu chính phủ cần nguồn thu,… mà chính phủ lại hiện đang rất cần, có thể sẽ có những thay đổi về thuế sau bầu cử”.

Theo dữ liệu của USDA, 72% sản lượng ngô của Argentina dự kiến sẽ được chuyển sang thị trường xuất khẩu trong năm nay, với chỉ 13.5% sản lượng đậu tương của Argentina dự kiến sẽ được xuất khẩu. Hiện tại, USDA dự kiến Argentina sẽ sản xuất 47 triệu tấn cả hai vụ.

– Nguồn tin thứ hai cho biết: “Những luận điệu hướng tới việc bảo vệ nguồn lương thực cho người Argentina, là thịt bò rẻ, bánh mì rẻ, thức ăn chăn nuôi giá rẻ … có nghĩa là họ có thể o ép xuất khẩu bằng cách đánh thêm thuế xuất khẩu.

GÓC NHÌN KỸ THUẬT

Đậu tương

– Sau khi tiếp cận sâu vào vùng hỗ trợ quan trọng 1490 – 1505 (mà cụ thể là vùng 1490 – 1500) như Góc nhìn kỹ thuật ngày 24.05.2021 thì giá đậu tương đã bật tăng rất mạnh.

– Link tham khảo: https://hanghoaphaisinh.vn/phan-tich-dau-tuong-kho-dau-tuong-va-dau-dau-tuong-ngay-24-05-2021-nha-ho-dau-dong-cua-thap-nhat-trong-3-tuan/

– Hiện tại thì khả năng cao rằng xu hướng hồi phục theo chiều tăng của đậu tương sẽ được tiếp tục => Ưu tiên vị thế mua.

– Vùng chờ tín hiệu mua tiềm năng cho đậu tương là vùng 1500 – 1515.

– Nếu tiếp tục hồi phục theo chiều hướng tăng thì đậu tương hoàn toàn có khả năng tiếp cận đến vùng 1575 – 1586. Và cao hơn thì có thể là vùng 1597 – 1613.

– Tuy nhiên, nếu giá đậu tương hồi về vùng mua tiềm năng 1500 – 1515 và không tạo ra tín hiệu tăng giá nào thì đậu tương hoàn toàn có khả năng quay về kiểm tra vùng 1490 – 1500 một lần nữa. Nếu lực bán mạnh và phá vỡ vùng hỗ trợ quan trọng này thì đó là tín hiệu giảm giá cho đậu tương trong trung hạn.

Khô đậu tương

– Sau khi giá liên tục giảm mạnh và thiết lập những vùng giá thấp mới trong những ngày gần đây thì hiện tại khô đậu tương đang có xu hướng hồi phục sau khi chạm vùng hỗ trợ 374 – 379, tuy nhiên xu hướng chính vẫn đang là giảm trong ngắn hạn.

– Hiện tại thì khô đậu đã hồi phục về vùng kháng cự 396 – 403. Nếu không phá vỡ được vùng kháng cự này thì khô đậu có thể sẽ tạm thời tích lũy ngắn hạn trong biên độ rộng 375 – 403. Nhà đầu tư có thể chờ tìn hiệu cho vị thế bán tại vùng này nếu có.

– Còn nếu tiếp tục hồi phục theo chiều hướng tăng thì khô đậu có thể tiếp tục tìm đến vùng 407 – 410 trong ngắn hạn.

Dầu đậu tương

– Sau khi chạm vùng kháng cự tiềm năng 66.70 – 67.40 như Góc nhìn kỹ thuật ngày 24.05.2021 thì dậu đậu đã phản ứng mạnh.

– Link tham khảo: https://hanghoaphaisinh.vn/phan-tich-dau-tuong-kho-dau-tuong-va-dau-dau-tuong-ngay-24-05-2021-nha-ho-dau-dong-cua-thap-nhat-trong-3-tuan/

– Hiện tại thì dầu đậu tương đang hồi phục trong kênh giá (xu hướng hồi của con sóng giảm mạnh trước đó tại vùng đỉnh cũ) và đang tiệm cận vùng hợp lưu của hỗ trợ ngắn hạn 65.15 – 65.65 và đường kênh giá dưới. Nếu bật tăng tại vùng này thì dầu đậu có khả năng chạm đến vùng kháng cự quan trọng và rộng 67.65 – 70.50 phía trên, cũng là cạnh trên của kênh giá.

– Nếu phá vỡ vùng hỗ trợ bên dưới thì dầu đậu sẽ tiếp tục giảm về vùng hỗ trợ cứng 63 – 64.65. Nhà đầu tư cần quan sát phản ứng của dầu đậu tại vùng này nếu giá dầu đậu tìm về, xem là sẽ tiếp tục bật tăng hay phá vỡ và tiếp tục giảm mạnh.

Lưu ý:

– Mọi thông tin trên chỉ mang tính chất tham khảo, Quý Nhà Đầu tư nên xem xét kỹ lưỡng để đưa ra quyết định đầu tư cho riêng mình.

– Luôn ưu tiên quản trị vốn để tối thiểu hóa rủi ro và từ đó có thể kiếm lợi nhuận một cách bền vững từ thị trường.

– Quý Nhà Đầu tư nên tìm kiếm một đội tư vấn, phân tích, chăm sóc khách hàng chuyên nghiệp để từ đó có thể kiếm được lợi nhuận từ thị trường. Đừng ngừng ngại liên hệ cho chúng tôi – Công ty Cổ phần Giao dịch Hàng hóa Gia Cát Lợi qua thông tin bên dưới.


CÔNG TY CỔ PHẦN GIAO DỊCH HÀNG HÓA GIA CÁT LỢI CHI NHÁNH GÒ VẤP

Địa chỉ: 114/54 Đường Tô Ngọc Vân, Phường 15, Gò Vấp, TP.HCM

Website: https://hanghoaphaisinh.vn/

Hotline: 0933.907.909

142 thoughts on “Phân Tích Đậu Tương, Khô Đậu Tương Và Dầu Đậu Tương Ngày 31/05/2021: Hiệu Ứng “Sell In May” Liệu Đã Kết Thúc?

 1. lowest airfares possible says:

  Magnificent items from you, man. I’ve bear in mind your
  stuff previous to and you’re just too great. I really like
  what you’ve received here, really like what you are saying and the way by which you are
  saying it. You make it enjoyable and you still take care of to
  keep it sensible. I cant wait to read much
  more from you. This is actually a terrific website.

 2. air ticket booking says:

  Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I used to be seeking this particular information for a long
  time. Thanks and best of luck.

 3. the cheapest flights says:

  Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two
  different internet browsers and both show the same results.

 4. Niamh says:

  My spouse and I stumbled over here different website and thought I may as well check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

 5. Young says:

  Good day! I could have sworn I’ve visited this blog before but
  after looking at some of the articles I realized it’s
  new to me. Anyways, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 6. Abdul says:

  This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your website in my social networks!

 7. Sharon says:

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I in finding It truly useful & it helped me out a lot.
  I am hoping to present something again and help others like you helped
  me.

 8. Wilfred says:

  This design is spectacular! You obviously know how to
  keep a reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 9. Les says:

  Hello everyone, it’s my first go to see at this website, and piece of writing is in fact fruitful in favor of me, keep up
  posting these types of articles.

 10. Mari says:

  I got this web site from my buddy who informed me regarding this site and at the moment
  this time I am browsing this site and reading
  very informative content here.

 11. Vanita says:

  I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and interesting, and let me tell you, you have
  hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy I came across this during my hunt for something
  relating to this.

 12. Kerrie says:

  What i do not understood is in reality how you are no longer actually much more well-liked than you might be now.
  You are very intelligent. You already know therefore significantly with regards to this topic, produced
  me for my part consider it from a lot of various angles. Its like women and men are not fascinated
  unless it is something to accomplish with Woman gaga!
  Your own stuffs excellent. Always handle it up!

 13. Eden says:

  Your style is unique in comparison to other people I have read stuff
  from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just
  bookmark this web site.

 14. gamefly says:

  Hey there! I know this is somewhat off topic but
  I was wondering which blog platform are you using for
  this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with
  hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 15. gamefly says:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital
  to assert that I get actually enjoyed account your blog
  posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 16. Karen says:

  Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉
  I’m going to return once again since I book marked it. Money and
  freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other
  people.

 17. Josef says:

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing problems with your RSS.
  I don’t understand the reason why I can’t join it.
  Is there anybody getting similar RSS problems? Anybody who knows
  the answer will you kindly respond? Thanx!!

 18. Laurel says:

  I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?

  Outstanding work!

 19. Senaida says:

  Hey there! I simply wish to offer you a huge thumbs up for your excellent information you have got right here on this post.

  I will be coming back to your site for more soon.

 20. Onita says:

  Great post. I was checking continuously this weblog
  and I’m inspired! Extremely useful information specially the remaining phase 🙂 I handle such info much.
  I used to be seeking this particular information for a
  long time. Thanks and best of luck.

 21. Maggie says:

  You really make it seem really easy along with your presentation however I to find this matter
  to be actually something which I feel I would by no means understand.
  It kind of feels too complex and extremely broad for me.
  I am having a look forward for your subsequent put up, I’ll attempt to get the cling of it!

 22. Colette says:

  I was wondering if you ever considered changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 23. Malinda says:

  I’ll immediately snatch your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink
  or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me understand in order that
  I may just subscribe. Thanks.

 24. Erwin says:

  We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful info to work on. You’ve performed
  an impressive process and our whole group will probably be thankful to you.

 25. Marisol says:

  Great post. I was checking continuously
  this blog and I am impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care
  for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 26. Randi says:

  The other day, while I was at work, my sister stole my iPad
  and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 27. Rosa says:

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get three emails with
  the same comment. Is there any way you can remove people from
  that service? Bless you!

 28. Alannah says:

  Hey would you mind letting me know which hosting company you’re
  working with? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster
  then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 29. Arletha says:

  Hi there everybody, here every person is sharing these kinds of knowledge, thus it’s fastidious to read this webpage, and I used to pay a visit
  this web site all the time.

 30. Claudio says:

  I think this is among the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is
  great, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 31. Lester says:

  This is really interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of
  your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 32. Lorenza says:

  Thank you, I’ve just been looking for information approximately this
  topic for a while and yours is the best I have
  found out so far. But, what about the conclusion? Are you certain in regards to the
  supply?

 33. Dannie says:

  Wow that was odd. I just wrote an incredibly
  long comment but after I clicked submit my comment
  didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

 34. Lacey says:

  What’s up everyone, it’s my first go to see at this web page, and post is truly fruitful in favor of me, keep up posting these types of articles or reviews.

 35. Minnie says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my
  blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog
  and I look forward to your new updates.

 36. Catalina says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add
  to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 37. Ramiro says:

  Hi, i read your blog from time to time and i own a
  similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything
  you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 38. Louie says:

  Great work! This is the kind of information that should be
  shared around the net. Disgrace on Google for no longer positioning this post higher!
  Come on over and seek advice from my web site .
  Thank you =)

 39. Eusebia says:

  Hi are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need
  any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 40. Bonnie says:

  Hi there! This article could not be written any better! Looking through this post reminds me
  of my previous roommate! He constantly kept talking about this.
  I am going to send this article to him. Fairly certain he will have a good
  read. I appreciate you for sharing!

 41. http://tinyurl.com says:

  Hi, I do think this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since i have book marked it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be rich
  and continue to guide other people.

 42. Annie says:

  I’m really inspired along with your writing abilities as smartly as with the
  structure on your blog. Is this a paid subject
  or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent high quality writing, it
  is uncommon to peer a great blog like this one these days..

 43. Lizzie says:

  Hello! Someone in my Myspace group shared this site with
  us so I came to take a look. I’m definitely loving
  the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Outstanding blog and wonderful style and design.

 44. t.co says:

  I don’t even know how I finished up here, but I assumed this publish was great.
  I do not realize who you’re however certainly you’re going to
  a famous blogger should you aren’t already. Cheers!

 45. Francis says:

  I’ll immediately take hold of your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please allow me recognise in order that I could subscribe.
  Thanks.

 46. http://tinyurl.com/ says:

  Very good blog you have here but I was wondering if you knew of any
  message boards that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of online community where I can get responses from
  other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Bless you!

 47. http://tinyurl.com/ says:

  Appreciating the time and energy you put into your site and in depth information you
  provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the
  same outdated rehashed material. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 48. tinyurl.com says:

  Appreciating the persistence you put into your site and detailed information you present.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Great
  read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to
  my Google account.

 49. Mahalia says:

  Good day! I know this is kind of off topic but
  I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *